Uge 8:
Onsdag d. 24/2: I dag har vi været på legepladsen, hvor vi gravede efter regnorme. Både børn og voksne havde skovle og der blev ivrigt gravet og undersøgt i jorden. Se her billeder af dagens aktivitet:
Velkommen! Her på bloggen finder I inspiration til det pædagogiske arbejde med læreplanstemaet “ Natur, Udeliv og Science”. Derudover kan I som forældre finde ideer til sjove og lærerige aktiviteter sammen med Jeres børn i naturen🌳🌳 I vil samtidig kunne følge med i forskellige natur og udelivs aktiviteter, som vi laver i forbindelse med vores pædagoguddannelse. Rigtig god fornøjelse 🐜🐜🐜
Onsdag d. 24/2: I dag har vi været på legepladsen, hvor vi gravede efter regnorme. Både børn og voksne havde skovle og der blev ivrigt gravet og undersøgt i jorden. Se her billeder af dagens aktivitet:
Regneormen er en del af ledorme arten, som består af cirka 635 forskellige arter. Navnet ledorm kommer af, at ledormens krop er sammensat af led. På hvert af regnormens led, sidder der 8 små børster. Regnormen er derfor en børsteorm.
Den ene ende af regnormen er spids og det er her, at hovedet sidder. Spidsen bruger regnormen til at grave sig ned i jorden. Regnormen er tvekønnet, dvs. båden en han og en hun og i Danmark findes der 20 forskellige arter af regnorme.
Økologisk set udgør regnormen en vigtig faktor i nedbrydelsen af plantemateriale, som den transporterer ned igennem jord samtidig med, at regnormen sikrer en iltning af jorden. Dette er til gavn for planternes rødder (Ejbye-Ernst og Stockholm (2015), s. 120).
I vuggestuen hvor Anette arbejder, vil dyrehold 1 blive etableret.
Nedefor ses Anettes tegning, billeder og beskrivelse fra etableringen af dyreholdet i Blomsterhaven.
Det store plast terrarium har følgende mål: 26x38x38 cm og en vægtfylde på 32L, i låget er der boret 25 huller på 4 mm. Dette terrarium er påtænkt som deres levested i tidsperioden, hvor aktiviteterne omkring regnormeholdet afvikles fremmod sommer. Placeringen vil være et mørkt sted i vuggestuen, som vi let kan tilgå, både i forhold til vanding, fodring og aktiviteter. Vi vil sammen med børnene fylde terrariet med jord og et lag blade øverst.
Det smalle terrarium i træ og plexiglas skal bruges til undersøge bevægelsesmønster og har følgende mål: 27x3x30 cm
Den flade undersøgelses bakke er i sort og klar plast, og her vil vi sammen med børnene undersøge regnormen. Bakken har følgende mål: 7x24x30 cm.
Regnormene flytter ind i uge 9. Vi har i 8 uge, undersøgt om der var mulighed for at finde regnorme på vores legeplads, det var der heldigvis😊 (se foto under logbogen; Dyrehold 1)
Nedenfor ses det kredsløb, som vores regnorme indgår i (illustreret i børnehøjde):
Regnormen er en vigtig spiller i økosystemet, både i forhold til den levende del(nedbryder, planter, planteæder, rovdyr) og den ikke levende del( lys, luft, vand, jord).
Her ses regnormenes livscyklus:
Vi har udgivet 2 logbøger således, at I løbende kan følge hvert dyrehold seperat.
Se logbøgerne under etiketterne eller på disse link: Dyrehold 1 og Dyrehold 2
I denne logbog vil I løbende kunne følge dyrehold 2 (Favrdal). Logbogen vil løbende blive opdateret.
Jeg vil her bl.a. beskrive regnormenes aktivitet og de pædagogiske aktiviteter, som vil blive tilrettelagt i forbindelse med dyreholdet. I logbogen vil jeg løbende reflektere over det pædagogiske arbejde med læreplanstemaet Natur, Udeliv og Science. Herunder særligt med fokus på børn i alderen fra 1-3 år.
• Børnene bliver præsenteret for regnormene, som bor i den lille kuffert på gruppen.
• Billeder af regnorme bliver opsat ved puslebordene på gruppernes badeværelser.
Målgruppen for vores dyreholdsopgave er vuggestuebørn i alderen fra1-3 år 👶🏼👧🏾🧒🏻
Vi ønsker at give børnene oplevelser og erfaringer med dyr, for derigennem at være med til at understøtte, at børnene senere tilegner sig miljøforståelse og handlekompetencer. Små daglige positive oplevelser er dem, som har den største effekt på børnene. Det er derfor ideelt at udnytte det potentiale, som vuggestuens rammer besidder med henblik på, at give børnene oplevelser med dyr og naturen (Didriksen(2008), s.30).
Ved målrettet at arbejde med et pædagogiske lege-og læringsmiljø med fokus på dyr og natur, kan vi være med til at understøtte, at børnene stille og roligt opbygger en holdning til naturen med respekt for det levende og med forståelse for vores afhængighed af dyr og naturen. De helt små børn skal lære at omgås dyr, mærke og føle dem (Didriksen (2008), s. 30).
Ved at sætte fokus på ovenstående, vil børnene kunne opbygge en mere nuanceret forståelse for dyr og naturen, i et leg og -læringsmiljø der kan tilgodese vuggestuebørnenes behov.
I vores dyreholdsopgave har vi valgt at etablere 2 dyrehold med regnorme.
Det pædagogiske mål med vores dyrehold er, at børnene opnår en mere nuanceret viden omkring små dyr således, at de ikke forstår alle små dyr på legepladsen eller ude i vores biotop som værende "krible krable dyr". Igennem det pædagogiske arbejde med vores dyrehold, ønsker vi derfor, at børnene tilegner sig et læringsudbytte, der giver dem mulighed for at bruge betegnelser og skabe en mere nuanceret forståelse af dyrene med udgangspunkt i en naturvidenskabelige forståelse.
Undervejs mod målet vil vi tilrettelægge og gennemføre et et leg- og læringsrum, der skaber konkrete oplevelser med hvirvelløsedyr. Denne læring ønsker vi at skabe igennem den æstetisk-sanselige tilgang, der skal give børnene viden om og erfaringer med hvirvelløse dyr. Vi vil understøtte den æstetisk-sanselige tilgang ved brug af mimisk dramatiske metoder, som vil illustrere og levendegøre formidlingen (Ejbye-Ernst og Stockholm (2015), s. 199).
Vi ønsker at understøtte børnenes naturvidenskabelige kompetencer med afsæt i Lars Domino Østergaards 4 gennerelle færdigheder og evner. Færdigheder og evner der ifølge Lars Domino Østergaard skaber fundamentet for, at børnene tilegner sig færdigheder og evner inden for natur og naturfænomener.
I de pædagogiske aktiviteter med vores dyreholde vil vi derfor bestræbe os på, at de 4 generelle færdigheder er i spil. Vi planlægger derfor, at vi indtænker de kommunikative færdigheder indenfor naturvidenskab, evnen til at se nøje efter, brugen af den eksperimenterende tilgang samt brugen af de praktisk-færdighedsmæssige evner til at skabe de første erfaringer med systemer og kategorier (Ejbye- Ernst og Stokholm (2015), s.183).
I aktiviteterne gør vi desuden brug af de forskellige vidensformer for her igennem at sikre, at børnene oplever et leg- og læringsmiljø, hvor vi som pædagoger planlægger, at børnene får mulighed for at bearbejde alle 5 vidensformer. Dette for at sikre, at de opnår den viden, der er befordrende for deres langtidshukommelse (Ejbye- Ernst og Stokholm (2015), s.59)
Vi vil etablere to dyrehold, som vil blive placeret i de to vuggestuer, hvor vi hver især arbejder. Placeringen vil tage højde for, hvilke betingelser der skal være til stede for, at regnormene har de bedste levebetingelser. Vi vil desuden bestræbe os på, at regnormene får en central placering i vuggestuen, som vil gøre det muligt for børnene at observere regnormene- også når vi ikke laver pædagogiske aktiviteter, hvor vi har fokus på regnormene.
Børnenes samspil med naturen, en spirende miljøforståelse og begyndende handlekompetencer. Børnene stifter desuden erfaringer med de første naturfaglige begreber og får tilsvarende en begyndende viden om regnormens livscyklus, samt en forståelse af, at regnorme er levende dyr.
Det er vigtig, at vi som pædagoger tilrettelægger et leg- og læringsmiljø, der understøtter børnenes naturfaglig dannelse.
I den styrkede pædagogiske læreplan er læreplanstemaet “Natur, udeliv og science” netop med til at danne de lovmæssige rammer omkring det pædagogiske arbejde med introduktion og bearbejdelse af naturfaglige begreber. Her står følgende bl.a. skrevet: "....der tages udgangspunkt i et læringssyn, der aktivt inddrager børnenes eksisterende viden og erfaringer, undren og spørgsmål, men som samtidig forstyrrer og udfordre børnenes aktuelle forståelser" (Den styrkede pædagogiske læreplan s. 44).
Vi vil derfor undersøge, hvilken viden børnegruppen i vores vuggestuer allerede har, for derigennem at tilføje nye naturfaglige begreber til deres nuværende forståelser af regneorme.
Kildehenvisning:
Børne- og Socialministeriet (2018): Den styrkede pædagogiske læreplan, Rammer og indhold. København
Didriksen, U. (2008). Hvor får børn deres dyreopfattelser fra ?. I: Er dyr til børn - er børn til dyr. (s.27-31). Skoletjenesten Zoologisk Have.
Ejbye- Ernst, N. og Stokholm, D (2015), Natur og udeliv. Uderummet i pædagogisk praksis. Systime
I aktiviteterne bestræber vi os på, at børnene berører de 4 mere generelle færdigheder eller evner, der ifølge Lektor og ph.d. ved Aalborg universitet Lars Domino Østergaard understøtter de naturvidenskabelige kompetencer.
De 4 generelle færdigheder og evner, der understøtter de naturvidenskabelige kompetencer er:
Disse 4 overstående generelle færdigheder og evner er sammenkoblet ud fra Lars D. Østergaards liste på 13 forskellige kundskaber og praktiske færdigheder, der skal i spil for, at børnene tilegner sig viden om natur og naturfænomener (Ejbye- Ernst og Stokholm (2015), s.184).
Vi må i vores praksis i vuggestuen være opmærksomme på, at Lars D. Østergaards forskning bygger på børn i alderen 4 til 9 år. Vi må derfor benytte denne viden med henblik på, at vi skaber de bedste rammer for, at børnene i vuggestuen opnår de bedste forudsætninger for at udvikle deres naturvidenskabelige kompetencer.
Nedenfor vil vi redegøre for, hvor de 4 generelle færdigheder og evner, der understøtter de naturvidenskabelige kompetencer, bliver anvendt i vores 2 planlagte aktiviteter om naturfænomener: Vand versus is og Blad-uro❄️🍂
Som pædagoger er vi bevidste om vores eget sprogbrug under de 2 aktiviteter, hvilket er i overensstemmelse med den første af de fire generelle færdigheder, hvor kommunikative færdigheder er i fokus.
I følge Roger Saljo og Dewey er det afgørende, hvilke sproglige kompetencer det omlæggende læringsmiljø besidder, for der igennem at give børnene mulighed for at forstå, kommunikere og/eller stille spørgsmål om naturen (Ejbye- Ernst og Stokholm (2015), s.184). Her må vi være bevidste om kvaliteten af sprogbruget- og det er her vigtig , at vi skelner mellem brugen af hverdagssprog og naturfaglige begreber. For at vi kan skabe en spirende interesse for naturen og dens forskellige fænomener hos vuggestuebarnet, må vi bl.a. understøtte deres iagttagelser med et rigt sprogmiljø (Ejbye- Ernst og Stokholm (2015), s.185). I aktiviteterne vand versus is og blad-uro, vil vi følge børnenes spor og deres iagttagelser, for derigennem bidrage til, at børnene fx får øje på forskellen mellem frost og tø, runde eller takkede blade.
Ved i en periode at gøre en aktivitet som fx vores blad-uro til en fast del af det sproglige læringsmiljø, skaber vi muligheder for sproglige gengivelser. Vi ved af egen erfaring, at sproglige gentagelser er givende for vuggestuebørns sprogudvikling og vi kan derigennem understøtte og udvide deres forudsætninger for at bruge deres sproglige kompetencer nuanceret i forhold til naturen og de dertilhørende begreber.
Vi har valgt at placere blad-uroen over puslebordet, hvor vi oftest har børnene 1:1. Pusletid er desuden en fast del af hverdagens rutiner i vuggestuen, hvorfor vi her har rig mulighed for at understøtte barnets sproglige kompetencer.
Under aktiviteterne vil vi med udgangspunkt i det andet punkt af generelle færdigheder, som er evnen til at kunne se forskelle og ligheder, ligge vægt på, at de forskellige blade er af forskellige arter og at der både er ligheder og forskelle, mellem de enkelte blade i uroen. I følge Østergaard er det vigtigt, at vi er bevidste om egne naturvidenskabelige færdigheder, da disse er af afgørende betydning for, hvilke færdigheder børnene etablerer i forhold til fx at se forskelle og klassificere dem i naturfaglige begreber på sigt (Ejbye- Ernst og Stokholm (2015), s.201).
Den eksperimenterende tilgang er nævnt som den tredje færdighed, der er medvirkende til, at børnene tilegner sig naturvidenskabelige kompetencer. Derfor fremhæver Østergaard fx at undersøge, opstille hypoteser, forudsige og variere forsøgsbetingelser, som en del af den eksperimenterende tilgang (Ejbye- Ernst og Stokholm (2015), s.203).
Den eksperimenterende tilgang har vi særligt i fokus i aktiviteten vand versus is. Vi laver her små eksperimenter, hvor vi fx fryser en pose med vand udenfor og efterfølgende tør den op inde i vuggestuen. Derudover tager vi sne med ind fra legepladsen, som børnene kan lege og sanse med. Her har vi fx fokus på, hvilke små hypoteser vuggestuebørnene stiller. Hypoteserne kommer bl.a. til udtryk, da vi er igang med at tø en pose med frost op inde i vuggestuen, hvor blandet en dreng på 2,10 mdr. siger: “Det smelter! “. En anden dreng, der endnu mest bruger sit nonverbale sprog, ryster kroppen og krammer sig selv. Anette spørger drengen: “ Tror du , at det er koldt?“, hvor til drengen nikker.
Under aktiviteten er børnene nysgerrige og interesserede i begge smelte processer og de får deres hypoteser bekræftet igennem deres leg med isen og sneen.
Den fjerde og sidste generelle færdighed, som Østergaard fremstiller er de praktiske-færdighedsmæssige evner - altså, at børnene får erfaringer med systemer og kategorier. Dette er vigtig for, at børnene forstår natur og naturfænomener. Netop fordi, at evnen til at kunne konstruere en model af omgivelserne er væsentlig i meget af det naturfaglige arbejde (Ejbye- Ernst og Stokholm (2015), s.210).
I aktiviteterne arbejder vi med at kategorisere. Dette gør vi bl.a. ved at kommunikere om fx blad-uroen. Vi italesætter hvilke blade, der er af samme art, hvilke former bladene har og hvilke artsnavne bladene hver især har. Dette har til hensigt at understøtte, at børnene på sigt vil blive i stand til at koble denne viden til oplevelser ude i vores biotop. Dermed blive bevidste om, at skoven ikke “bare” består af mange træer, men at træerne er forskellige arter med forskellige kendetegn🌳🌲
Nedenfor kan I se forskellige billeder fra vores pædagogiske aktivitet Vand versus is 💦❄️
Vi har under vores planteholdsopgave del 2 beskrevet, hvordan vi tilrettelægger og gennemfører en pædagogisk aktivitet med fokus på karse🌱 ...