Naturen giver børnene rig mulighed for at gøre sig erfaringer med og udvikle forståelse for sammenhænge i naturen. Vores biotop har, som pædagogiske læringsmiljø, et stort potentiale for at skabe et mulighedsrum for dette.
Sammenhæng:
I vores daglige pædagogiske arbejde er vores målgruppe vuggestuebørn i alderen fra 10 mdr. til ca 3 år.
I dagtilbuddet arbejder vi ud fra Den styrkede pædagogiske læreplan og under § 11 i “Bekendtgørelse om pædagogiske mål og indhold i de seks læreplanstemaer”, står følgende beskrevet under
Læreplanstema nr. 5: Natur, udeliv og science:1) Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte, at alle børn får konkrete erfaringer med naturen, som udvikler deres nysgerrighed og lyst til at udforske naturen, som giver børnene mulighed for at opleve menneskets forbundethed med naturen, og som giver børnene en begyndende forståelse for betydningen af en bæredygtig udvikling.
2) Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte, at alle børn aktivt observerer og undersøger naturfænomener i deres omverden, så børnene får erfaringer med at genkende og udtrykke sig om årsag, virkning og sammenhænge, herunder en begyndende matematisk opmærksomhed.
(Bekendtgørelse om pædagogiske mål og indhold i seks læreplanstemaer, 2021)
I det pædagogiske arbejde med børn har vi erfaring med, at børn undersøger ved at bruge kroppen og dens sanserapperat til at opnå nye erfaringer. Her er det hensigtsmæssigt, at børnene oplever de 3 forskellige faser, nemlig Opdagelsesfasen, Undersøgelsesfasen og Refleksionsfasen(Edlev, 2019, s.60-62). I aktiviteten har vi som pædagogisk sigte, at der bliver skabt mulighed for, at børnene indgår i alle 3 faser. Netop fordi, at faserne er hensigtsmæssige, når vi ønsker, at børnene opnår en læring og forståelse for Mini biotopens forandringer og herigennem tilegner sig erfaringer med at genkende og udtrykke sig om årsag, virkning og sammenhænge i henhold til bekendtgørelsen om pædagogiske mål i læreplanstemaet, Natur, udeliv og science.
Mål:
At børnene oplever, samt opnår en forståelse for, at vores Mini biotop forandrer sig over tid. De ældste af børnene relaterer Mini biotopens forandring til den omlæggende natur i deres hverdag og til vores biotop i Vesterskoven.
Tiltag:
- Vi tager sammen med børnene ud til vores biotop i Vesterskoven, hvor vi i fællesskab graver jord op fra skovbunden (foto 1).
- Vi undersøger jorden, som vi graver op i spanden. Vi taler om det, som vi ser i jorden og de spørgsmål, som børnene stiller (foto 2).
- Vi tager jorden med hjem til vuggestuen og placerer jorden i en “kartoffelspand” (foto 3 og 4).
- Vi stiller spanden med jord ved vuggestuens indgang, som er et centralt sted, hvor vi dagligt kan betragte udviklingen i spanden (foto 5).
- Vi tager løbende billeder af jorden således, at vi sammen med børnene kan sammenligne billederne og herigennem følge udviklingen.
- Vi planter de voksne planter på vuggestuens legeplads.
Tegn:
- Børnene undres, når noget nyt opstår i jorden. Blandt andet ved at pege og italesætte deres undringer.
- Børnene er nysgerrige på selve aktiviteten og går selv på opdagelse efter fx små skud eller rødder på legepladsen.
- Børnene leder efter "samme liv" i skovebunden ved vores biotop og genkender de samme spirer/planter, som de ser i vores Mini biotop.
Evaluering:
Vi vil løbende evaluere over aktiviteten og evt. justere den undervejs således, at vi skaber de bedste betingelser for, at vi opnår vores didaktiske mål.
Forløbet afsluttes og evalueres endeligt juni 2021.
Kilde:
https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2018/968
Edlev, L.T. (2019). Natur og miljø i pædagogisk arbejde (3. udgave).København. Munksgaard.
Foto 1: Vi har fjernet bladene fra jorden på det sted, hvor vi skal grave.
Fed ide - det skal vi da også have.
SvarSletHej Christina:)
SletDejlig at du kan lide ideen om en mini biotop.
mvh Anette
Hejsa - meget spændende idé med mini biotopen og smart med kartoffelspandene så man kan kigge med fra siden :-) Oplever I udfordringer med dyrenes overlevelse nu hvor det fryser så meget? Overvej om det kan være nødvendigt at pakke spanden lidt ind for at isolere hvis den hårde frost forsætter. Fint at fastholde forandringerne med fotos - bruger I også dem med børnene, så den kan huske udgangspunktet? Hvilke forandringer forventer I der vil ske i spandene? det bliver spændende at følge med :-D
SvarSletHej Ida
SvarSletTak for din feedback:) Vi har på nuværende tidspunkt taget vores forholdsregler i forbindelse med den hårde frost.
Omkring dit spørgsmål vedr. fastholdelse af forandringen med foto, er det netop det vi påtænker som også nævnes under vores tiltag punkt 5, der lyder;
Vi tager løbende billeder af jorden således, at vi sammen med børnene kan sammenligne billederne og herigennem følge udviklingen.
Vi håber på sigt at kunne opleve at fx frø begynder at spirer og udvikle sig til en af de planter som vi kan genkende fra vores Biotop ude i vesterskoven, dette har vi beskrevet under tegn i overstående SMTTE-model.
Vi tænker lige som dig, at det bliver interessant at følge fremadrette.
mvh Anette